* Stichting Volleybal Utrecht
* Toverpot toernooien
* de beachvolleybalregels
* FAQ

* Information in English
Volg ons op
Volg ons op facebook Volg ons op twitter
Aangesloten verenigingen
SV TOVO
VC Majella
Vlerk
UVV-Sphynx
Limes
USV Protos
VV Switch
VV Utrecht
VV Boni
Van Slag
SV Lunetten
Beachvolleybalcompetitie Utrecht wedstrijdregelement

Er wordt gespeeld via de officiële beachvolleybalregels. Hierop zijn een paar praktische uitzonderingen:
Kort samengevat:

Veld en net : Inschrijven.
De inschrijfkosten voor de Utrechtse beachvolleybalcompetitie bedragen €50. Bij inschrijven ga je akkoord met incasso van het inschrijfgeld.
Bij inschrijven wordt er gerekend in veel-vouden van 5. Bij inschrijven komt een team eerst op de reservelijst totdat er weer een veel-voud van 5 is bereikt. De volgorde van inschrijven is leidend.

Speelavonden.
Er wordt gespeeld op vrijdagavonden van begin mei tot half juli in twee poules. De eerste poule begint om 19:00 uur. De tweede poule begint zo spoedig mogelijk na eindigen van de eerste poule maar uiterlijk om 20:30 uur.

De competitie begint met een openingstoernooi. Tijdens dit toernooi beginnen alle poules om 19:00 uur op 1 veld. De indeling van dit toernooi is op volgorde van inschrijving binnen elk niveau.

Bij de eerste rondes worden sets tot 15 punten gespeeld ivm zonsondergang; speeltijden ongeveer 19:00-20:00 en 20:00-21:00 uur. Afhankelijk van het licht kan er ook tot 18 punten gespeeld worden.

In weekenden waarin er populaire toernooien zijn (Hajraa, Ameland) kan er, bij (te) veel afzeggingen, een aangepaste competitie gespeeld worden. De resultaten van die ronde tellen dan niet mee voor promotie/degradatie.

Tijdens de laatste ronde van de competitie beginnen alle poules weer om 19:00 uur en spelen op 1 veld.

Locaties.
Er wordt gespeeld op Zuilen en bij Irene Beach.

Poule-indeling.
Een poule bestaat in principe uit 5 teams. Er wordt gespeeld op 2 velden. Ieder team speelt 4 wedstrijden per avond en is 1x scheidsrechter/teller.

wedstrijd.
Elke wedstrijd bestaat uit 1 set tot 21 punten met 2 punten verschil.

Volgende speelronde.
De indeling van de teams voor de volgende ronde worden zsm na de vorige speelavond, uiterlijk de woensdag voor de volgende competitieronde, bekend gemaakt. De locatie en het aanvangstijdstip kunnen per competitieavond verschillen.

Verhindering.
Bij verhindering zorgt een team zelf voor een vervangende speler. Niet op komen dagen is geen optie.
Bij afzeggen wordt het team laatste in de poule waarin het team ingedeeld zou worden en degradeert dus.

Te laat komen.
Een team dat te laat is voor de eerste wedstrijd verliest de eerste wedstrijd, ook als je de eerste wedstrijd scheidsrechter bent.

Niet komen opdagen.
Een team dat niet komt opdagen wordt laatste in de poule en degradeert dus automatisch.

Puntentelling
Er wordt gespeeld volgens het rallypoint systeem. Dat betekent dat na iedere rally een punt aan de winnaar van die rally wordt toegekend.

Rangorde binnen de poule
De rangorde in de poule wordt bepaald door het gewonnen aantal wedstrijden. Bij een gelijk aantal gewonnen wedstrijden zal er gekeken worden naar het puntensaldo (het aantal punten voor gedeeld door het aantal punten tegen.)

Promotie/Degradatie
De nr's 1 en nr's 5 van de poule promoveren/degraderen.
In de hoogste en een-na-laagste poule degraderen de nr's 4 en 5. In de een-na-hoogste en laagste poule promoveren de nummers 1 en 2.
In voorkomende gevallen kan hier van afgeweken worden. Dit ter beoordeling van de wedstrijdleiding.

Wedstrijdbal
Het in het speelschema eerstgenoemde team zorgt voor een wedstrijdbal en heeft keuze voor opslag of speelhelft. De tegenstander krijgt wat resteert.

Veldwissel
Na iedere zeven gescoorde punten wordt van speelhelft gewisseld.

Time-outs
Time-outs zijn niet toegestaan.

Spelerswissels
Tijdens de set zijn geen spelerswissels toegestaan. Uitzonderlijke gevallen (blessures e.d.) daargelaten. In overeenstemming met de tegenstander mag hiervan worden afgeweken.

Voetfouten
Er is geen middenlijn. Een speler mag in het veld van de tegenpartij komen, mits de tegenstander daardoor niet direct of indirect wordt gehinderd.

Opslag
Er mag vanachter de gehele achterlijn geserveerd worden. Er is slechts één opslagpoging. De spelers houden zelf de opslagvolgorde in de gaten. De niet serverende speler mag het zicht op de opslaande speler niet ontnemen.

Netservice
Een netservice is niet fout, het spel gaat 'normaal' door.

Servicepass
Een service mag enkel opgevangen worden met behulp van harde boven- of onderhands techniek.

Set-up
Internationaal mag de bal tijdens de set-up niet meer dan één maal roteren maar wel dragen in een vloeiende beweging bovenhands (zacht contact) worden gespeeld. Wij volgen enkel het tweede deel, de bal mag dus roteren en mag ook dragend bovenhands worden gespeeld.

Aanval
De aanval mag alleen met hard contact worden uitgevoerd (smash, geslagen boogbal, knokkels, vingertoppen, vuist, onderhands enz.) Het is dus niet toegestaan de aanval uit te voeren door middel van de push- of duwtechniek waarbij met de vingers richting wordt gegeven aan de bal.

Verdediging
Alleen een hard geslagen bal, aanval naar de grond zonder interferentie het net of blok, van mag 'vies' (langer of meervoudig contact) worden verdedigd.

Blok
Een blok telt als spelen van de bal, dus na een blokaanraking mag de bal nog maximaal tweemaal gespeeld worden, waarbij degene die bij de blokkering de bal geraakt heeft ook de persoon mag zijn die de bal voor de tweede keer speelt.

Sportiviteit
Het is bij beach-volleyball een goed gebruik om eerlijk elkaar te informeren over in- en uitballen, touché's, netfouten en dergelijke ook als de tegenstander deze niet kon waarnemen.

Bij omstandigheden waarin dit regelement niet voorziet beslist de competitieleiding.

Met dank aan de Delftse beachcompetitie

Laatste wijziging 30-08-2019
Beachverwachting in
Utrecht
Meer weer in Utrecht
agenda
Beachvolleybal in Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door
Vereniging Sport
Utrecht Vereniging Sport
Utrecht Direct
network
service Eminent Boys Jaap van der Heijden Volleybaldirect.nl
©2019 - Stichting Volleybal Utrecht - privacy
Beachvolleybal Utrecht gebruikt geen cookies.